Spekteroppgjøret i gang

Spekter og SAN møttes til innledende forhandlinger (A-del) i mellomoppgjøret fredag 4. april. I de innledende forhandlingene har partene avtalt frister for det videre oppgjøret.

SANs forhandlingsdelegasjon. Fra venstre: Pia Gabrielsen (DNJ), Geir Waage Aurdal (Samfunnsviterne), Hans Christian Apenes (Tekna), Mette Sevaldson (NITO), Birgithe Hellerud (SANs leder, NITO), Camilla Fosse (Naturviterne), Jon Ole Bjørklund Whist (Farmaceutene), Inger Lise Sparboe Mørch (SANs sekretær, NITO)

 

Lønnsoppgjøret 2025 er et mellomoppgjør. Det betyr at partene forhandler økonomi, ikke tekst i år. Oppgjøret for SANs medlemsforeninger foregår i sin helhet ute i hver enkelt virksomhet, basert på de fire kriteriene i områdene 1-9 og 11-12, og basert på de særskilte kriteriene for helseforetak i områdene 10 og 13.

 

Fristene for de videre forhandlingene er som følger:

Område 1 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 2 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 3 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 4 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 6 – NB!  forhandlingsfrist 29. april

Område 7 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 8 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 9 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 10 – Avtales senere

Område 11 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 12 – forhandlingsfrist 7. mai

Område 13 – Avtales senere

 

SANs forhandlingsutvalg vil presisere at frontfagsanslaget fra LO/NHO på 4.4 % årslønnsvekst for 2025, kan fravikes. Det kan medføre både dårligere og bedre resultat enn frontfagsanslaget. Det betyr også at arbeidsgiver må kunne prioritere mellom ulike grupper i virksomheten.

- Anslaget fra frontfagsforhandlingene (rammen) er en norm over tid, og hverken gulv, tak eller en fasit for lønnsoppgjøret for den enkelte forening i den enkelte virksomhet, sier SANs leder Birgithe Hellerud.

 

SANs forhandlingsutvalg vil her også vise til hva administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter har uttalt om at innretningen fra frontfaget ikke er en fasit:

«- Det er bra at en mindre del av rammen i år enn de siste årene låses opp i høye sentrale, generelle lønnstillegg. Det ivaretar det faktum at lønnsevnen varierer mellom virksomhetene, og at alle har ulike behov å løse. Det er nå partene i det enkelte etterfølgende oppgjør, også i Spekter, som må ta stilling til hva det økonomiske resultatet skal bli i sine egne forhandlinger, og ikke minst hvilken innretning/profil på oppgjøret som er hensiktsmessig ut fra deres behov, understreker Bratten.»

 

SANs AU oppfordrer tillitsvalgte på virksomhetsnivå til omgående å ta kontakt med arbeidsgiver for å avtale videre forhandlingsløp. Det presiseres at forhandlingsfristene innebærer at også eventuelle bistandsforhandlinger lokalt skal være avholdt innen fristens utløp.

 

Vi ønsker dere lykke til med årets lokale forhandlinger!

Birgithe Hellerud, SANs leder og Bjørn Skrattegård, forhandlingsdirektør i Spekter